2014-01-18

Anmäld till Sweden Sky Race 24!

Change of plans! För ett tag sen bloggade jag om min Plan A för 2014. Redan nu kan jag dock konstatera att den inte kommer att följas. Här om dagen lanserades nämligen ett helt nytt lopp som var precis vad jag drömt om vilket gjorde att Hornindal får stryka på foten i år; Sweden Sky Race 24!


Med utgångspunkt i Björkliden, 30 mil norr om polcirkeln, springer man ett eller två varv på en bana som är 53 km lång och bjuder på sammanlagt 3000 höjdmeter. Arrangörerna beskriver det så här:
"Vi kan utlova de vackraste miljöerna och klaraste färgerna. Ni kommer att få utmana de tuffaste stigningarna, dricka från de renaste vattendragen, springa på de bästa fjällstigarna och äta de bästa våfflorna i Sverige på Låkta som i år firar 75-årsjubileum. Det är dags att Sverige får ett traillopp av internationell toppklass."
Björkliden => Låktatjåkko => Trollsjön => Kårsavagge => Måndalen => Björkliden är bansträckningen i de stora dragen. Jag tänkte nöja mig med ett varv!

Låktatjåkko fjällstation där vi ska bjudas på bästa våfflorna!
Trollsjön, Sveriges klaraste sjö. Banan går rakt västerut uppåt bergssidan!
Kårsavagge, hur vackert som helst!
Måndalen, lätt att förstå hur den fick sitt namn!
En av sakerna förra året som tände min låga för löpning var när jag hittade Team Nordic Trails löpresa till Abisko för att springa på Kungsleden och sen vika in mot Kebnekaise. En tredagarstur utan tävlingsmoment, bara springa och njuta. Jag kände direkt att jag ville åka med, men jag kommer inte ihåg varför jag inte gjorde det. Var jag för feg? Trodde inte jag skulle klara det? Eller var det så att det inte passade i kalendern? Tror nästan det... Jag kom inte iväg i alla fall.

Ända sen jag var uppe till Keb 2005 men fastnade i höjd med fjällstationen på grund av dåligt väder har jag haft någon magisk kraft som drar mig ditåt igen. Att både få springa, mitt nya intresse, och få återvända till Keb lät fantastiskt!

Så nu tillbaka till Sweden Sky Race 24... Björkliden ligger ju i princip nästgårds med Kebnekaise, åtminstone med Lapplandsmått mätt. Loppet är som sagt ett helt nytt påfund, och lanserades i tisdags. Det lät ju fantastiskt, men det är även fantastiskt långt och fantastiskt många höjdisar som ska övervinnas. Det satt en bit in att våga anmäla mig, även om det lät som en dröm.

När jag i höstas sprang mitt första bergslopp, Mini Trail del Lago d'Orta, fasade jag inför 22 km och 1200 höjdmeter och när jag väl klarat det kände jag att jag verkligen behövde träna mera backe. Nu är det alltså 53 km och 3000 höjdmeter! Jag är extremt ödmjuk inför uppgiften! Jag ska ta mig runt, det ska jag, men jag har inga ambitioner om någon bra tid. Om jag kommer mindre än fyra timmar efter den näst siste är jag nöjd. =)

Tre personer som trots att det låter övermäktigt fick mig att anmäla mig:
 • Christine Hägglund som sa att fler drömmar krossas av att man inte vågar försöka än att man misslyckas.
 • Viktor Winterglöd som sa att "det är inte dubbelt så jobbigt, det är bara jobbigt dubbelt så länge".
 • Cristoffer Stockman som sa "se det som en väldigt tuff fjällvandring".
Så nu är jag anmäld och har ganska precis ett halvår på mig att träna inför detta.

Runt ska jag!

Relaterade länkar:

5 kommentarer:

 1. Vilket äventyr! Jag hoppas att det blir av nästa år!

  SvaraRadera
 2. Underbart! Bansträckningen ser rent magisk ut. Sommaren kommer garanterat med ytterligare ett minne för livet. Nybohovsbacken, din allierade...

  SvaraRadera
 3. Menar du Ekebyhovsbacken Viktor, eller är det ett tips på någon ny bekantskap jag borde ta upp?

  SvaraRadera
 4. Härligt!!!! Med mackans hjälp fixar du det!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hoppas det! Ser fram emot 3 maj när jag får testa mig själv i Lidingö Ultra, även om det i jämförelse är betydligt enklare... Sen har jag 2,5 månader kvar att träna innan det är dags för det här.

   Radera